امتیاز موضوع:
  • 0 رأی - میانگین امتیازات: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
آب گرم زودتر یخ می زند یا آب سرد؟
#1
جواب : آب گرم!!

اسم این پدیده شگفت انگیز: Mpemba effect

دانش مکانیک یعنی درک تمام اتفاقات زندگی


هرگاه خدا بخواهد بنده اى را خوار كند ، دانش را از او دور سازد. نهج البلاغه

پاسخ


 سپاس شده توسط vahid ، hamidsg
#2
سلام.بله طبق قوانین ترمودینامیکی آب گرم زودتر منجمد می شود.



پاسخ


#3
kooroosh33 لطفا پدیده ترمودینامیک مورد نظر رو شرح بدید


هرگاه خدا بخواهد بنده اى را خوار كند ، دانش را از او دور سازد. نهج البلاغه

پاسخ


 سپاس شده توسط vahid ، hamidsg
#4
دوست عزیز باید عرض کنم آب تنها مایعی است که دارای این خاصیت است.االبته من به لحاظ ترمودینامیکی عرض کردم که به صورت یک فرضیه ی با احتمال زیاد صحصح بررسی شده است در واقع قضیه برمی گردد به کشش سطحی آب و ویژگی های دمای تبخیر آب با توجه به ویژگی های شیمیایی و فیزیکی آن.برای توضیحات بیشتر مطلبی از سایتkhabaronline.ir/ وجود داره که توضیحات تکمیلی آن:
این رفتار آب که به نام اثر امپمبا شناخته شده است، پدیده‌ای است که در آن، آب بر خلاف اغلب مایعات دیگر، هر چه دمایش گرم‌تر از دمای اتاق باشد، سریع‌تر یخ می‌زند.

دانشمندن نظریه‌های متفاوتی در مورد چرایی این رخداد ارائه کرده‌اند، ولی تاکنون هیچ کدام از آنها نتوانسته‌اند به طور کامل این پدیده عجیب و غریب فیزیکی را توضیح دهند.

به تازگی گروهی فیزیکدان در دانشگاه صنعتی نانیانگ سنگاپور راه حل احتمالی این مسئله را پیدا کرده‌ و توضیح این معما را به برهمکنش غیر عادی مولکول‌های آب با یکدیگر مرتبط کرده‌اند.

هر مولکول آب به مولکول همسایه‌اش از طریق نوعی پیوند الکترومغناطیسی متصل می‌شود که پیوند هیدروژنی نامیده می‌شود. همین پیوند است که منجر به ایجاد کشش سطحی آب و نقطه جوشی بالاتر از انتظار به نسبت مایعات دیگر می‌شود؛ اما دکتر سان چانگکینگ و دکتر زانگ از دانشگاه فنی نانیانگ ادعا می‌کنند که پیوند هیدروژنی این را هم توجیه می‌کند که مولکول‌های آب، چطور انرژی را ذخیره و آزاد می‌کنند.

به گفته آنها، سرعتی که در آن انرژی آب آزاد می‌شود، بسته به حالت اولیه آب متفاوت است و اگر دو لیوان آب داغ و آب سرد را داخل فریزر قرار دهیم، آب داغ می‌تواند انرژی را سریع‌تر آزاد ‌کند.

دکتر چانگکینگ می‌گوید: «فرایندها و سرعت رها سازی انرژی از آب، بسته به حالت انرژی پایه منابع، تفاوت ذاتی خواهد داشت».

اثر امپمبا از نام دانشجویی تانزانیایی به نام اراسطو امپمبا اقتباس شده که اولین بار مشاهده کرد که بستنی گرم، قبل از بستنی سرد یخ زده بود. او در سال 1969/1348 در مقاله‌ای نشان داد که حجم برابر آب خنک و آب داغ در یک یخچال، با سرعت‌های متفاوتی یخ می‌زنند، که در آن سرعت انجماد آب داغ بیشتر است.

این اثر همچنین می‌تواند کاربردهای واقعی در این دنیا داشته باشد، مانند اشتباه بودن استفاده از آب جوش برای یخ زدایی شیشه اتوموبیل در یک روز سرد زمستانی و یا زودتر یخ زدن لوله‌های آب گرم به نسبت لوله‌های آب سرد.

چندین نظریه برای توضیح این پدیده وجود دارند، شامل اینکه تبخیر آب گرم به این معنی است که آب کمتری برای یخ زدن وجود دارد. و یا نظریه دیگری که نشان می دهد که گازهای محلول در آب، در آب گرم آزاد می‌شوند و آن را ویسکوزتر می‌سازند.

سال گذشته انجمن سلطنتی شیمی انگلیس، برای هر کسی که بتواند بگوید که اثر امپمبا چطور کار می‌کند، هزار پوند جایزه تعیین کرد. نیکولا برگوویک که یک محقق شیمی در دانشگاه زاگرب است اوایل امسال به عنوان برنده این جایزه معرفی شد. او ازمایش‌هایی را با استفاده از بشرهایی در آزمایشگاه انجام داد و در مقاله‌ای نشان داد که شاید دلیل این ماجرا، اثر همرفتی باشد، چراکه جریان‌های همرفتی در آب ولرم، باعث می‌شوند که سریع‌تر خنک شود.

اما دکتر چانگکینگ و دکتر زانگ برای توضیح بیشتر این اثر، تلاش کردند تا از آزمایش این فرایند در سطح مولکولی استفاده کنند.
هفته گذشته آنها با انتشار مقاله‌ای نشان دادند که وقتی یخ تشکیل می‌شود، مولکول‌های آب خودشان را چطور می‌آرایند. آنها همچنین در مقاله دیگری اثر امپمبا را هم توضیح دادند.

آنها می‌گویند که برهمکنش بین پیوندهای هیدروژنی و پیوندهای قوی‌تری که اتم‌های اکسیژن و هیدروژن را در یک مولکول در کنار هم نگه می‌دارد و به عنوان پیوند کووالانسی شناخته می‌شود، سبب این اثر می‌شود.

در حالت طبیعی وقتی مایعی گرم می‌شود، پیوندهای کووالانسی بین اتم‌ها کشیده می‌شوند و انرژی ذخیره می‌کنند. به ادعای این محققان، پیوندهای هیدروژنی اثری غیرعادی در آب تولید می‌کنند که منجر به این می‌شود که وقتی که آب گرم شود، پیوندهای کووالانسی کوتاه‌تر شوند و انرژی ذخیره کنند. این مسئله منجر به این می‌شود که انرژی آزاد شده این پیوندها، در قیاس با انرژی اولیه حالت یخ زده در فریزر، شاهد افزایشی به صورت نمایی باشد. بنابراین آب گرم انرژی بیشتری را سریع‌تر از آب سرد از دست می‌دهد.

دکتر چانگکینگ می‌گوید: «گرم کردن، انرژی را بوسیله کوتاه کردن و محکم کردن پیوند کووالانسی ذخیره می‌کند. پیوند هیدروژن و اکسیژن که در یک فریزر سرد شده باشد انرژی‌اش را با سرعتی که به طور نمایی به انرژی ذخیره شده اولیه بستگی دارد، رها می‌کند و بنابراین اثر امپمبا اتفاق می‌افتد».

دکتر دنیس آزبورن استاد دانشگاه دارالسلام تانزانیا، که نویسنده دیگر مقاله‌ مشهور امپمبا در سال 1969/1348 بود، در مورد این ادعای جدید می‌گوید: «چندین مکانیزم مختلف ممکن است در ایجاد اثر امپمبا دخیل باشند. آنچه نویسندگان این مقاله توصیف می‌کنند به عنوان یک خاصیت پیوند هیدروژن و اکسیژن ممکن است تنها یکی از این عوامل باشد.»



پاسخ


 سپاس شده توسط ali_eng ، vahid ، hamidsg
#5
جناب kooroosh33 :
طبق متنی که خودتون زحمت کشیدید گذاشتید، این پدیده نه به کشش سطحی آب ربطی داره، نه دمای تبخیر!!! که شما عرض کردید.
این پدیده از لحاظ ماکروسکپیک با ترمودینامیک آماری قابل مطالعه هست و نه قوانین ترمودینامیکی.
از لحاظ مکروسکپیک هم فرضیه هایی ارائه شده .
دوستان برای اطلاعات بیشتر می تونند به http://math.ucr.edu/home/baez/physics/Ge...water.html
مراجعه کنند. چهار علت مکروسکپیک برای این پدیده در لینک فوق گفته.


هرگاه خدا بخواهد بنده اى را خوار كند ، دانش را از او دور سازد. نهج البلاغه

پاسخ


 سپاس شده توسط vahid ، hamidsg
#6
با تشکر از ali_eng ، vahid
بله صحیح.ولی منظور بنده از قوانین ترمودینامیک قوانین صفرم،یکم،دوم و سوم نبود بلکه منظورم بررسی در مقیاس ماکرو در حوضه ی ترمودینامیکی بود.در موردقضیه ی تبخیر هم که عرض کردم وقتی آب داغ بتدریج سرد می شه بخشی از آب به شکل بخار خارج می شه و جای خالی آن باعث کاهش جرم میشه . کاهش جرم آب سبب می شه آب باقی مانده با از دست دادن گرمای کمتری منجمد بشه و فرآیند انجماد تسریع بشه و میتوان گفت اینم یک فرضیه محسوب خواهد شد.البته عرض کردم تمامی این موارد به صورت فرضیه های به احتمال صحیح قابل بررسی است نه یک قانون پذیرفته و اثبات شده.لینکی که شما ارائه دادید حاوی مطالب جالب و مفید است اما در خود توضیحاتی که داده بیشتر مطالب را با ابهام و احتمال بیان کرده و پاسخ قطعی این سوالو نگفته یا در واقع میشه گفت فعلا ثابت نشده.



پاسخ


 سپاس شده توسط hamidsg ، vahid ، ali_eng


پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 2 مهمان

فیلم های آموزشی مهندسی مکانیک - به زبان فارسی

بر روی موضوع مورد نظر خود کلیک کنید

آموزش پنیوماتیک آموزش نرم افزار Fluidsim آموزش ریخته گری با ProCast
آموزش کنترل صنعتی آموزش نرم افزار PDMS آموزش نرم افزار کامسول Comsol
آموزش شکل دادن فلزات آموزش نرم افزار Moldflow آموزش ماشین کاری با EdgeCAM
آموزش طراحی کنترل مقاوم آموزش Working Model آموزش پدیده انتقال در کامسول
آموزش حل معادلات دینامیکی آموزش نرم افزار LogoPress آموزش کنترل فعال با رویکرد فازی
آموزش تحلیل المان محدود آموزش‌های رایگان آموزش ریخته گری با ProCast